Scurt istoric al Asociatiei Profesionale a Terapeutilor Ocupationali din Romania

 

enotheAPTOR s-a constituit și a dobîndit personalitate juridică în anul 2010, la inițiativa a 6 membri, din grupul celor 24 cu care a pornit proiectul FPYPDEE (2003 – 2008) coordonat de d-na Hanneke van Bruggen (ex-Director ENOTHE), în parteneriat cu “Universitatea deVest” din Timişoara.      

În 2011 – 2012, APTOR se racordează la organizațiile profesionale internaţionale: ENOTHE (2011) şi WFOT (2012). În calitate de Membru Asociat WFOTwlogo, APTOR devine vocea oficială a profesiei de Terapie Ocupațională pentru România.

2013: Primul protocol de colaborare între APTOR și Departamentul de Kinetoterapie și Terapie Ocupațională a “Facultății de Științe ale Sportului, Mișcării și Sănătății” din Bacău, ne permite organizarea primului curs de S.I., T.O. și N.D.T. pentru noua generație de terapeuți ocupaționali din România  (16 – 27 Februarie, 2015)

Congress Banner Ad1 2014: Participarea la al 16-lea Congres  WFOT ne deschide accesul la informații și resurse umane relevante în munca noastră de pionierat, promovare și dezvoltare a profesiei de terapie ocupațională. Descoperim și stabilim conexiuni cu TO internaționali, activi în cadrul ONG-urilor și DGASPC-urilor din țară, precum și cu reprezentanții departamentelor de TO din cele 4 universități românești implicate în proiectul TEORO.

Anul 2015 debutează cu “programul de educație profesională continuă”, pentru noua generație de terapeuți ocupaționali aflați pe piața de muncă a serviciilor sociale, printr-un proiect comun cu Universitatea “Vasile Alecsandri” din Bacău și Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba-Iulia. 

2016 confirmă acțiunea noastră de promovare a terapiei ocupaţionale la nivel local, în viziunea profesională globală, prin participarea la: întâlniri (cu executivul WFOT şi asociaţiile membre din întrega lume, în Columbia la Medellin, în luna martie), congrese (Al 39-lea Congres naţional anual de reabilitare medicală, de la Sibiu, din luna septembrie), discuţii şi ateliere de lucru cu studenţi, psihopedagogi, psihologi şi cadre didactice din mediul educaţional special (CSEI Nr. 1 Oradea; Universitatea Oradea, facultatea de Ştiinţe Socio-Umane, catedra de psihopedagogie specială). Apare primul număr al “Buletinului informativ al APTOR”.

2017 debutează cu o nouă componenţă a Consiliului Director, ce reuneşte membri decizionali din două centre universitare cu programe de licenţă în terapie ocupaţională.https://www.facebook.com/DepartamentulKTO/photos/ms.c.e

Este şi anul primei “Conferinţe Internaţionale de Terapie Ocupaţională” din ţară, găzduită de Universitatea “Vasile Alecsandri” din Bacău, sub egida WFOT şi ENOTHE.

2018 debutează, în luna martie, cu o nouă serie de cursuri și ateliere tematice din cadrul “Programului de educație profesională continuă”.

19 mai, la Cape Town (Africa de Sud) în cadrul întâlnirii asociațiilor membre din cadrul Consiliului Director WFOT, APTOR devine membru activ (trecând de la statutul de membru asociat, dobândit în 2012), cu drept de vot în WFOT, ca urmare a recunoașterii calității și aprobării programului de licență în terapie ocupațională oferit de către Universitatea “Vasile Alecsandri” din Bacău, “Facultatea de Științe ale Mișcării, Sportului și Sănătății”. Deasemenea, participăm activ atât în cadrul celui de al 17-lea Congres WFOT , cât și la “Primul Congres Internațional de Integrare Senzorială” care vine cu o viziune globală asupra acestei terapii.